Recepties

Soms moet je er echt heen.

Situatie: Hoe bereid je je voor op een receptie?

Hebben de meeste mensen al een hekel aan een receptie voor de Asperger geldt dit helemaal.

Overwegingen: Je hoeft niet te gaan, maar zeg luid en duidelijk dat je niet gaat. Als je per se een reden wilt geven, zeg dan ‘Ik houd niet van recepties.’ Verzin geen excuus, want iedere keer moet je weer wat anders verzinnen. Een duidelijk statement voorkomt dat mensen je iedere keer weer vragen.

Trouwens: Als je wel gaat: je hoeft niet tot het einde te blijven.

Tips: Bedenk van tevoren

  • met wie je naar de receptie kunt gaan.
  • wie je wilt spreken op de receptie.
  • openingszinnen om je aan te sluiten bij een groepje mensen, nadat je even geobserveerd en geluisterd hebt (bijvoorbeeld: ‘Mag ik bij jullie aansluiten?’ of ‘Het lijkt wel of het drukker is dan vorig jaar.’ of ‘Waar kennen jullie de gastheer/vrouw van?’)
  • een slotzin om aan te sluiten bij een volgend groepje mensen.(bijvoorbeeld: ‘Ik zie daar …. en die moet ik nog even spreken.’ of ‘Het was gezellig om met jullie te praten, maar ik ga even aandacht aan andere mensen schenken.’ of ‘Zal ik iets te drinken voor jullie halen?’ of ‘Wie in deze ruimte zou me kunnen helpen met ……………….?’)
  • een slotzin voor als je de receptie verlaat.(bijvoorbeeld: ‘Ik moet nog naar ……………..toe.’ of ‘Ik heb nog niet gegeten en ik ben nu toe aan wat hartigs.’ of ‘Ik ben moe en ik ga naar huis om te slapen.’)

 

Bron: Spoedcursus recepties overleven in NRC Handelsblad van 18 december 2012 van Simone van Driel.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>