Hiërarchische verhoudingen

Vergadertafel (met leidinggevende)

Je kunt je er niets van aantrekken dat er een hogere in rang aanwezig is. Echter, je zult zien dat de aanwezigheid van zo’n persoon van invloed is op de overige deelnemers aan de vergadering. Zo wachten  sommige werknemers, voordat ze wat zeggen, eerst af wat de leidinggevende voor mening spuit. Ze passen hun bijdrage hierop aan. Dit zijn de zogenaamde vazallen.

Test

Spreek voor de vergadering eens met een aantal collega’s en peil hun mening over een onderwerp op de agenda. Observeer wat deze mensen tijdens de vergadering te berde brengen over dit onderwerp. Stel vast in welke volgorde ze reageren en in hoeverre ze aansluiten bij de mening van de leidinggevende of andere collega’s. In hoeverre wijkt de mening af van wat ze voor de vergadering hebben gezegd. Houd daarbij in het oog dat iedereen na verloop van tijd van mening verandert door uiteenlopende oorzaken. Het gaat hier om wat er tijdens de vergadering gebeurt en hoe de leidinggevende al dan niet naar de ogen wordt gekeken.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>